Deze met waarheid doordrenkte woorden zingt Mark Knopfler (van Dire Straits) in het prachtige nummer “Telegraph Road” op het album “Love over Gold” (1982).
Bijna 40 jaar later kunnen we wel stellen dat de Lawyers in de EU en dus ook in Nederland hun uiterste best hebben gedaan. Anno nu zorgen de regels (“rules”) bij velen voor grote problemen en die problemen zijn niet eenvoudig op te lossen.
Voorbeelden hebben we te over, zie dan onder meer:
– de stikstofregels
– de pfas-regelgeving (pfas = poly- en perfluoralkylstoffen) en
– de Wwft.
De pfas-regelgeving en de stikstofregels zijn voor vele sectoren en bedrijven figuurlijk verstikkend te noemen. Niet voor niets hebben de boeren de afgelopen weken flink geprotesteerd en staan vandaag de bouwbedrijven en hun toeleveranciers niet voor niets op het Malieveld in Den Haag.
De Wwft is zo’n soort regelgeving waarvan iedereen wel vindt dat die noodzakelijk is, maar in de praktijk leeft – nog – niet iedereen die Wwft-regelgeving ook na.
Sommige banken vinden het blijkbaar lastig om zich voldoende aan de regels te houden.
Wie heeft niet gehoord van de boete van 775 miljoen euro voor ING?
Het OM heeft een maand geleden ABN-AMRO verwittigd dat de bank onderwerp is van een onderzoek naar het niet-voldoen aan de Wwft-regelgeving.
We hebben ook vorige week nog gelezen dat de politie onder meer ING en ABN-AMRO in Breda verdenkt van het faciliteren/helpen bij witwasconstructies.
De banken, dus ook de hiervoor vermelde, hebben al een poosje geleden aangegeven dat zij hun klantendossiers veel beter op orde zullen brengen. En zoals wel vaker, schieten de banken soms in de kramp.
Een goed voorbeeld daarvan is de volgende praktijkcasus:
- echtpaar van middelbare leeftijd
- beiden hebben al jaren een zeer goed betaalde job
- ze hebben daardoor een spaarrekening met een aanzienlijk saldo
- het echtpaar ziet voor een bepaald product en voor aanvullende diensten een markt en ze richten een eigen B.V. op
- volgens het ondernemingsplan heeft de nieuwe onderneming een flink startkapitaal nodig en daarom besluit het echtpaar
- dat bij oprichting van de B.V. een aandelenkapitaal van € 200.000,– bij hen wordt geplaatst
- het echtpaar zal dat aandelenkapitaal volstorten door overboeking van hun spaargeld op de (bij de huisbankier van het echtpaar) te openen bankrekening van de B.V.
- het lukt de B.V. echter niet om op korte termijn bij de bank een bankrekening te openen, want
- omdat het op deze bankrekening te storten aandelenkapitaal € 200.000,– is (en dus meer is dan de prijs van een pak suiker), zal de bank eerst de herkomst van het geld moeten onderzoeken en daarmee is dan n.a.w. 4 tot 6 weken mee gemoeid
- navraag bij andere banken leerde dat ook die banken dat herkomst-onderzoek eerst zullen doen
- het gevolg is dat het echtpaar/de aandeelhouders voorlopig alle uitgaven van de B.V. vanuit hun privé-bankrekeningen zullen doen.
Voor elk probleem is er dus wel een oplossing.
Maar, had ik al gemeld dat de goed gevulde spaarrekening van het echtpaar sinds decennia wordt aangehouden bij dezelfde bank, die nu ineens de herkomst van de gelden wilt onderzoeken?