Het is nu eenmaal een gegeven dat we met zijn allen steeds meer en meer afhankelijk worden van met name software.
Jaaaaaaren geleden was het in het algemeen inderdaad zo dat software je het beroepsmatige leven gemakkelijker maakte. Veel werk kon ineens sneller en ook beter.
Nu, anno 2025, kom ik in mijn praktijk (te) regelmatig problemen met softwaretoepassingen tegen. Iedereen kent die problemen wel, zoals bijvoorbeeld:
- Een weigerende printer
- Een update, die al je eerdere programma-instellingen om zeep helpt
- Niet-werkende stuurprogramma’s
- Software, welke ineens niet meer door de producent, et cetera wordt ondersteund
- Softwaretoepassingen, die elkaar in de weg zitten
- En ga zo maar door.
Nu werk ik al decennia met pensioensoftware van een zeer bekend bedrijf uit Tilburg.
Alweer een poosje geleden wordt die software geleverd, ondersteund, verbeterd et cetera door een ander bedrijf ….. en daar beginnen voor mij de problemen.
Volgens de website van de nieuwe leverancier zou je met hun software jaarlijks tot 90% aan tijd besparen door onder meer robotiseren en dat “robotiseren” kan heel erg ver gaan. Gemak dient dus de belastingadviseur, accountant, pensioenadviseur en ga zo maar door.
Inmiddels weet ik dat het robotiseren inderdaad heel veel arbeidstijd bespaart; dat is een gegeven. Maar het is – althans voor mij – een ramp gebleken om adviesdossiers aan te maken en daarna berekeningen te maken.
Zo wil ik nu – heel eenvoudig – berekeningen maken van de uitkeringen van een ingaande loonstamrecht. Wat kan daar dan zo moeilijk aan zijn?
Het blijkt dat het aanmaken van een relatiedossier:
- Helemaal niet zo makkelijk is
- Er vanuit de visie van een softwareprogrammeur misschien wel een logica zit in de in te vullen velden en de opbouw van de software, maar dat een gebruiker die logica niet eens ziet
- Er is ook geen handleiding van het pakket beschikbaar (althans niemand bij de leverancier kent die)
- De leverancier niet telefonisch bereikbaar is (nergens een telefoonnummer op de website of in de software) en
- Wanneer je op je supportvraag een antwoord krijgt (duurt meestal minimaal twee tot drie werkdagen), dan is dat antwoord haast altijd het antwoord op een vraag, welke je niet hebt gesteld.
Op dit moment, donderdag 6 februari 2025, heb ik voor het aanmaken van een adviesdossier inmiddels 6 supportvragen en dito antwoorden …….. en ik heb nog steeds niet één berekening kunnen maken.
Gelukkig is er weer een ticket voor mijn 7e supportvraag aangemaakt en word ik mogelijk (!) nog deze week gebeld door een supportmedewerker.
We gaan het horen en neen, die 90%-tijdbesparing zit er nu natuurlijk niet meer in.