Het is van alle tijden: een burger heeft een conflict met een overheidsorgaan en samen komen ze er niet uit. De rechter wordt gevraagd over de kwestie uitspraak te doen en dat doet de rechter dan ook. Maar helaas komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat het overheidsorgaan, wanneer dat van de rechter geen gelijk heeft gekregen, de uitspraak van de rechter heel simpel naast zich neerlegt en dus de burger blijft dwarszitten.
Je hoeft in de (geschreven) media echt niet lang te zoeken om daarvan legio voorbeelden te vinden. Vooral gemeenten bezondigen zich aan het non-respect voor rechterlijke uitspraken en lappen dus de wet aan hun al lang niet meer glimmende laars. Het is dan ook te begrijpen dat steeds meer burgers het vertrouwen in hun overheid verliezen.
De Belastingdienst is een schrijnend voorbeeld van een overheidsinstantie, welke zich bij onder meer de Kinderopvangtoeslagen in het geheel niet aan de wet heeft gehouden; sterker nog: de Belastingdienst heeft bewust (!) meerdere wetten overtreden.
Gisteren werd bekend dat de Belastingdienst, op zijn jacht naar Toeslagen-frauders, een memo met kritische vragen van zijn eigen medewerkers over de onwettelijke werkwijze, in het geheel naast zich neerlegde. De Belastingdienst heeft dit memo altijd verborgen gehouden voor onder meer de Tweede Kamer en de onderzoekcommissie Donner. Dit memo is overigens pas door de Belastingdienst, beter is: staatssecretaris Alexandra van Huffelen, bekend gemaakt na fors aandringen van het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Het zal iedereen duidelijk zijn dat het een overheidsorgaan als de Belastingdienst niet past om informatie, welke dan ook, bewust achter te houden. Bij zo’n houding verlies je als Belastingdienst nog meer het vertrouwen van je burgers.
Maar, de werkelijkheid is nog veel schokkender.
Op 2 oktober 2020 hield Pieter Omtzigt een lezing met als titel “De (on)betrouwbare overheid: tijd voor nieuw sociaal contract” en de inhoud van die lezing is zeer, zeer schokkend; zie de volgende link https://socialechristendemocratie.nl/2020/10/02/de-onbetrouwbare-overheid/
Het is, althans voor mij, nauwelijks te geloven wat de desbetreffende medewerkers van de Belastingdienst plus de top van de Belastingdienst en inclusief de verantwoordelijke ambtenaren op het Ministerie van Financiën allemaal “geflikt” hebben.
Ik ben van mening dat een grote schoonmaak binnen de Belastingdienst echt nodig is. En dan bedoel ik uiteraard dat eerst moet worden begonnen met een schoonmaak top – down, dus eerst beginnen met de managementlagen en dan zo verder naar de werkvloer toe.
Mijn advies is dan ook om niet (meer) zonder meer te vertrouwen op de te verwachten medewerking, eerlijkheid en onfeilbaarheid van (semi)overheidsorganen: Vertrouwen is goed, controle is beter!
Alfred Lord Tennyson (een Engelse dichter) schreef al: “Geen vertrouwen in iets, wordt gebrek aan vertrouwen in alles”.