06-52500157 info@wisselkom.nl

Ik heb in mijn dagelijkse praktijk niet of nauwelijks te maken met het aanvragen, wijzigen of stopzetten van Toeslagen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet op de hoogte ben van de zogenoemde – en ook gevreesde – Toeslagenaffaire.

Dat de Toeslagenaffaire veel persoonlijk leed heeft gebracht, mag duidelijk zijn. Een ander direct gevolg van deze Toeslagenaffaire is dat – blijkbaar – 10% tot 15% van de mensen, die mogelijk recht hebben op één of meerdere Toeslagen, deze niet durven aan te vragen. Veelgehoorde redenen daarvoor zijn onder meer:
–    Weinig vertrouwen in de Belastingdienst (er is zelfs sprake van wantrouwen)
–    Angst voor terugvorderingen en/of
–    Veel te ingewikkelde administratieve procedures.

Dat de procedures veel en veel te ingewikkeld zijn, blijkt uit de volgende praktijkvraag, welke is voorgelegd aan een Forum van de Belastingdienst.
“Als ik een proefberekening toeslagen 2024 maak op de site van de Belastingdienst en gebruik maak van de rekenhulp voor het inkomen 2024, dan wordt nergens gevraagd naar inkomen uit box 2 of uit box 3.
Klopt de proefberekening op de website van de Belastingdienst niet, of mis ik ergens een invoerveld?”.

Het antwoord van de redactie van dat Forum is “verbazingwekkend ingewikkeld”:

Voor de toeslagen telt inderdaad het inkomen uit alle boxen mee. Hieronder staan de relevante wettelijke bepalingen.

De onlineproefberekening toetsingsinkomen over het huidige jaar 2024 is een benadering van het toetsingsinkomen. Het klopt dat deze nog niet volledig is op alle punten. Bij toekomstige aanpassingen van de proefberekening toetsingsinkomen proberen we deze tool verder te verbeteren. Overigens is de proefberekening bedoeld als hulpmiddel voor de vaker voorkomende situaties. De proefberekening zal dus niet in alle gevallen volledig dekkend zijn.

Toelichting:
Voor het toetsingsinkomen voor toeslagen kijken we naar artikel 8 van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir). In artikel 8, lid 1 Awir staat dat het toetsingsinkomen is: het op het berekeningsjaar betrekking hebbende inkomensgegeven. 

En in artikel 8, lid 2 Awir: niet in Nederland belastbaar inkomen, zoals dat bij beschikking is vastgesteld, wordt in aanvulling op het 1e lid mede als toetsingsinkomen in aanmerking genomen.

In artikel 2, lid 1, onderdelen m en o Awir staan de definities van het ‘niet in Nederland belastbaar inkomen’ en het ‘inkomensgegeven’. 

Bij ‘inkomensgegeven’ wordt verwezen naar artikel 21, onderdeel e van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR). Daar staat over ‘inkomensgegeven’:

  • 1°. indien over een kalenderjaar een aanslag of navorderingsaanslag inkomstenbelasting is of wordt vastgesteld: het na afloop van dat kalenderjaar van betrokkene over dat kalenderjaar laatst bepaalde verzamelinkomen
  • 2°. indien over een kalenderjaar geen aanslag of navorderingsaanslag inkomstenbelasting is of wordt vastgesteld: het na afloop van dat kalenderjaar van betrokkene over dat kalenderjaar laatst bepaalde belastbare loon

Het verzamelinkomen is vervolgens gedefinieerd in artikel 2:17 van de Wet inkomstenbelasting 2001 als het gezamenlijke bedrag van het inkomen uit werk en wonen (box 1), het inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) en het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen, verminderd met daarin begrepen te conserveren inkomen (box 3). 

Meer uitleg over het toetsingsinkomen is te vinden op onze internetsite via de volgende hyperlink: Het inkomen dat telt voor toeslagen is het ’toetsingsinkomen’

Neen, ik begrijp heel goed dat sommige mensen het niet eens durven om één of meerdere Toeslagen aan te vragen.

Naar mijn mening ligt hier een duidelijke taak voor onder andere de politiek om deze regelgeving aanzienlijk minder ingewikkeld te maken. Ik heb op dit moment alleen
weinig hoop en vertrouwen dat dit gaat gebeuren.