06-52500157 info@wisselkom.nl

De accountants (RA en AA) gaan allemaal een eed afleggen, waarmee zij bevestigen dat zij onder meer integer, objectief, vakbekwaam en zorgvuldig zullen zijn en dat natuurlijk allemaal in dienst van het algemeen belang. De accountants zijn ervan overtuigd dat door deze beroepseed het herstel in het vertrouwen in accountants zal toenemen.

Ik laat in het midden of die beroepseed werkt als “Haarlemmerolie”; mogelijk zijn er nog meer maatregelen nodig om dat beschadigde vertrouwen te herstellen.

Uiteraard ben ook ik benieuwd hoe een en ander in de – dagelijkse – praktijk zal ontwikkelen:

 • Het is een gegeven dat het verdienmodel van accountants verschuift respectievelijk moet verschuiven naar advisering. Advisering is haast per definitie “individueel”.
  Hoe verhoudt dat individuele belang zich dan ten opzichte van het o zo gewenste algemeen belang?
 • Stel, binnen een accountantsorganisatie wordt een klant begeleid door zowel een accountant als een fiscalist/belastingadviseur.
  Welk belang prefereert dan, het algemene of het individuele?
  Gaat een en ander niet een – mogelijk te – grote druk geven voor de verstandhouding tussen accountant en fiscalist?
 • Komt er niet een steeds groter wordende kloof tussen accountantsorganisaties en hun klanten? Is het namelijk “zij” (het algemeen belang) of “wij” (het individueel belang)?
  Met andere woorden: wordt de accountant niet steeds meer het verlengstuk van bijvoorbeeld de Belastingdienst?

U raadt het waarschijnlijk al: er gaat niets boven een zelfstandig gevestigde fiscalist/belastingadviseur, want bij hem/haar weet u zeker dat uw individuele belang voorop staat!