06-52500157 info@wisselkom.nl

Voor velen is dit letterlijk “nieuw nieuws”, maar u/iedereen krijgt van de Belastingdienst inderdaad automatisch uitstel van betaling.

Let op, want dit uitstel geldt niet voor alle aanslagen inkomstenbelasting en er zijn uiteraard voorwaarden aan verbonden.

Het uitstel is alleen mogelijk voor de volgende aanslagen:
– voorlopige aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over 2014
– aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over 2014
– navorderingsaanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over 2014
– voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet over 2014
– aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet over 2014
– navorderingsaanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet over 2014
en dan nog enkel als
– de dagtekening van de aanslag ligt na 30 april 2015 en voor 1 juli 2016.

Maar nu komt het verwarrende, want weliswaar staat op de desbetreffende aanslagen dat u het bedrag binnen – meestal – zes (6) weken moet betalen, u hebt toch recht op die vier maanden uitstel; onduidelijker kunnen ze het haast niet maken.
Wanneer u dus niet “op tijd” wilt betalen en dus gebruik wenst te maken van die vier maanden uitstel, “ ……. hoeft u zelf niet om het uitstel te vragen, maar krijgt u een brief van ons. In die brief staat de datum waarop u de aanslag moet hebben betaald” en “In deze brief staat de datum waarop u de aanslag moet hebben betaald.”, aldus de toelichting van de Belastingdienst op zijn website.

Uiteraard hoeft u geen invorderingsrente te betalen als u gebruik maakt van het automatische uitstel van betaling.

Zie overigens ook: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/belasting_betalen_terugvragen/4_maanden_extra_tijd_om_te_betalen/4_maanden_extra_tijd_om_te_betalen

 

Maar ik blijf het vreemd vinden dat nergens op de te ontvangen aanslagen staat vermeld dat automatisch uitstel van betaling kan worden gekregen; dit had beter gekund.