06-52500157 info@wisselkom.nl

Het afgelopen weekend vertelde een man zijn ervaring met het UWV en dit is zijn verhaal.

Omdat het niet goed ging (en gaat) met het bedrijf van zijn werkgever, kreeg de man in november 2023 zijn ontslag aangezegd en zijn dienstbetrekking eindigde daardoor op 31 december 2023.
Van de schrik bekomen, gaat de man direct aan de slag om een nieuwe baan te krijgen; de schoorsteen moet tenslotte blijven roken.
Al in december solliciteert hij met succes op een vacature en hij onderhandelt met zijn – toekomstige – werkgever over zijn salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, et cetera.
In de week voor Kerstmis zijn die onderhandelingen met succes afgerond en er moet alleen nog een gesprek met de Algemeen Directeur volgen; dat is overigens een formaliteit, maar de directeur wenst graag tevoren kennis te maken met de nieuwe werknemer. In verband met de bedrijfssluiting wegens de Feestdagen, lukt het niet om dat gesprek vóór 1 januari 2024 te hebben.
Op 5 januari 2024 hebben ze dat gesprek alsnog en nog diezelfde dag ondertekenen partijen de arbeidsovereenkomst; de man kan op maandag 8 januari 2024 met zijn nieuwe baan beginnen.

Maar dan …..

De man is dus achteraf bezien feitelijk slechts 1 week werkloos geweest en op 27 december 2023 heeft hij bij het UWV een aanvraag voor een WW-uitkering aangevraagd. Op 5 januari 2024 meldt hij het UWV dat hij inmiddels een baan heeft gevonden en dus niet langer werkloos is.

De reactie van het UWV is “typerend”:

  • UWV bevestigt dat de man inmiddels werk heeft gevonden
  • UWV heeft overigens nog geen beslissing genomen over de ingediende aanvraag voor een WW-uitkering en
  • De man heeft recht op een WW-uitkering van 1 week (!), maar
  • Zolang UWV geen beslissing heeft genomen over het stoppen van de WW-uitkering, blijft de man gehouden aan de plichten welke nu eenmaal bij een WW-uitkering horen …..

Ergo: de man moet dus blijven solliciteren hoewel hij al een nieuwe baan heeft. Hij moet ook zijn sollicitatieactiviteiten doorgeven aan UWV evenals zijn huidige inkomsten.

Stel je dat eens voor:

  • Je moet solliciteren naar banen, die je niet eens wilt
  • Wat te doen als je door een “zoekende” werkgever wordt uitgenodigd voor een bespreking?
  • Je weet dat je jezelf, potentiële werkgevers en ook UWV voor de gek houdt, want je wilt nu eenmaal geen andere baan hebben.

Wat een Paarse Krokodil.

Uiteraard geeft UWV op de website aan dat je ook zelf je uitkering kunt stoppen en daarmee vervallen niet alleen je uitkeringsrechten (is geen probleem, want je hebt immers al werk gevonden), maar ook je sollicitatieplichten (pffff, gelukkig). Het probleem is alleen dat UWV tot op heden nog niet eens heeft beslist op de WW-aanvraag en daardoor kan je dus ook niets stopzetten.

En dan lees je op de website van UWV onder meer:

  • Dat doen we door mensen op een zo prettig mogelijke manier te helpen rond werk en inkomen.
  • Menselijke maat in dienst verlening: UWV wil graag dat mensen zich gehoord, gezien en geholpen worden
  • De (semi-)overheid beseft steeds meer dat wet- en regelgeving ‘doenlijk’ moet zijn. En dan niet alleen voor de uitvoeringsinstantie, maar juist ook voor burgers. Daarom ontwikkelde UWV de doenvermogentoets.

De man in kwestie heeft nu een leuke baan en wacht geduldig de inhoudelijke reactie van UWV af; hij heeft mij overigens niet verteld of hij gaat voldoen aan die onzinnige sollicitatieplicht.