Oftewel de rode rivierkreeft; in de volksmond – vaak ten onrechte – ook wel Amerikaanse rivierkreeft genoemd.
Gisteren kom ik voor mijn hobby fotografie in een klein, voormalig vestigstadje aan de rand van de Biesbosch. Bij aankomst zie ik een jonge vrouw, samen met een stuk of zes (eigen?) kinderen, met schepnetjes in de centrumgracht op vis jagen, althans dat denk ik.
Na onze geplande fotoroute te hebben gedaan, kom ik terug bij de centrumgracht en die jonge vrouw plus kinderen zijn nog steeds met hun schepnetjes bezig, zij het dat de vrouw twee grote en blijkbaar zware emmers meesjouwt. Nieuwsgierig geworden vraag ik aan de vrouw en kinderen waarop ze nu eigenlijk jagen. Het blijkt om de zogenoemde rode rivierkreeft te zijn en warempel, de jacht is zeer succesvol nu de beide emmers haast helemaal zijn gevuld met rode rivierkreeftjes.
De rode rivierkreeft is een “invasieve exoot”. Dat betekent dat deze rivierkreeft van oorsprong niet in ons land voorkwam, maar door toedoen van mensen in de Nederlandse wateren is terechtgekomen. De rivierkreeft heeft in Nederland slechts twee natuurlijke vijanden, de reiger en uiteraard de mens.
De rode rivierkreeften komen vooral voor in stilstaand of langzaam stromend water, bijvoorbeeld sloten en grachten. De rivierkreeft vreet die sloten en grachten bijna helemaal kaal en wanneer er geen of onvoldoende voedsel is, klimmen ze die sloten, et cetera uit en gaan op zoek naar een ander voedselrijk water, waar ze het voedsel in en de bodem van dat water weer kaalvreten en ga zo maar door.
Naar het schijnt, is de rivierkreeft ook een enorme delicatesse.
Inmiddels komt de rivierkreeft in haast geheel Nederland voor.
Ik kan er niets aan doen, maar haast onbewust komt de vergelijking tussen de rode rivierkreeft en de fiscale invloeden vanuit “Brussel” naar boven.
Beide zijn, althans naar mijn mening:
- Aan te merken als een “invasieve exoot”
- Bij aanvang, een jaar of 40 geleden, nog maar mondjesmaat aanwezig, maar nu kun je het gerust een plaag noemen
- Moeilijk te bestrijden bij gebrek aan “natuurlijke vijanden”
- Waar te nemen in geheel Nederland
- Hebben toch ook zo hun eigen voordelen, zij het dat ik de EU wet- en regelgeving met geen mogelijkheid een delicatesse kan noemen.
Ik vrees dat zowel de rivierkreeft als de EU wet- en regelgeving blijvertjes zijn. Het is dan het beste om met dat gegeven rekening te houden en de positieve kant(en) ervan te laten prevaleren en er dus je voordeel mee te doen